Jagody acai

źródło witaminy C, E, witamin z grupy B, a także beta karotenu, wapnia, fosforu, potasu oraz żelaza. Zawiera antyoksydanty, przez co wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. W swoim składzie posiada także nienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie omega – 6 i 9, które regulują poziom cholesterolu we krwi, zmniejszają poziom „złego” cholesterolu we krwi, a podnoszą ilość „dobrego” cholesterolu. Jagody acai to również źródło błonnika i fitosteroli, dzięki czemu korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego, usprawniają perystaltykę jelit oraz oczyszczają organizm z toksyn. Zawarte w nich antyoksydanty opóźniają procesy starzenia się, wspomagają odnowę komórek, a także wzmacniają system odpornościowy. Spożycie jagód acai zwiększa wydolność fizyczną oraz psychiczną organizmu, poprawia koncentrację i pamięć. Łagodzi stany napięcia nerwowego.