Awokado

źródło witaminy A, C, E, H, K oraz witamin z grupy B. Zawiera również minerały takie jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan, selen oraz fluor. W skład awokado wchodzą również nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza linolowy, linolenowy i oleinowy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Duża zawartość witaminy E sprawia, że wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, neutralizuje wolne rodniki oraz sprzyja gromadzeniu białka w organizmie. Korzystnie wpływa na działanie układu nerwowego, hamuje utratę pamięci u osób chorych na Alzheimera, zwiększa koncentrację i zapobiega depresji. Awokado ma pozytywny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci. Obniża ciśnienie krwi, zapobiegając rozwojowi chorób układu krwionośnego, a także chroni przed udarem mózgu.