Jogurt naturalny

jogurt naturalny jest probiotykiem, zawiera bakterie Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium bifidum, które korzystnie wpływają na florę przewodu pokarmowego, wspomagają trawienie i wchłanianie pożywienia. Jogurt pomaga w syntezie wit. K, dzięki czemu zapobiega krwotokom wewnętrznym, obniża cholesterol, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów. Źródło witaminy A, E, D, witamin z grupy B, wapnia, potasu oraz fosforu. Polecany jest osobom, które mają problemy z prawidłowym wydzielaniem żółci, przy wzdęciach, przykrym oddechu, a także w migrenach. Jogurt jest zalecany osobom, które cierpią z powodu wyczerpania nerwowego, wykazuje właściwości łagodzące stany napięcia emocjonalnego, przeciwdziała depresji. Jego spożycie polecane jest również ludziom, którzy nie mogą spożywać mleka ze względu na nietolerancję laktozy.