Burak

źródło witaminy A, C, B1, potasu, wapnia, żelaza, magnezu oraz kwasu foliowego. Wzmacniają odporność organizmu, a także przeciwdziałają infekcjom. Korzystnie wpływają na układ krwionośny, chronią naczynia krwionośne przed zwapnieniem. Wspomagają leczenie anemii, obniżają ciśnienie krwi oraz zmniejszają poziom „złego” cholesterolu. Mają działanie oczyszczające organizm, wypłukują toksyny i inne szkodliwe substancje. Są dobrym źródłem błonnika, dzięki czemu korzystnie wpływają na układ pokarmowy regulując perystaltykę jelit. Odkwaszają organizm, a tym samym usprawniają pracę wątroby oraz dróg moczowych i żółciowych. Mają działanie przeciwnowotworowe, ze względu na zawartość dużej ilości antyutleniaczy. Posiadają wysoki indeks glikemiczny, dlatego ich spożycie nie jest zalecane diabetykom, ze względu na zwiększenie poziomu cukru we krwi. Zawierają szczawiany, które zakwaszają organizm. Ich spożycie nie jest zalecane osobom, które cierpią na kamicę nerkową lub reumatyzm.