Sezon na wiśnie tuż!

Takie oto smoothie udało nam się popełniać na eventach w ubiegłym sezonie, który z powodzeniem możecie również zrobić sami w domu. W smaku przypomina wedlowską czekoladę z wiśniami 🤤

Ilość na 1 szklankę (250-300 ml):
  • wiśnie bez pestek 1/2 szklanki
  • banan dojrzały 1/3 dużego lub 1/2 małego
  • kakao 1 płaska łyżeczka
  • cynamon 1/4 łyżeczki – duża szczypta
  • orzechy dowolne 1 czubata łyżka
  • płynna baza 1/2 szklanki – może być sok wiśniowy, woda, sok jabłkowy
  • erytrytol lub miód w razie potrzeby do dosłodzenia
Składniki blendujemy szybko i krótko, na maksymalnych obrotach blendera. Jeśli wcześniej owoce i płynną bazę schłodzicie w lodówce, smoothie wyjdzie chłodny i orzeźwiający.
Zamiast kakao i cynamonu można dodać kilka listków mięty, uzyskacie wówczas wersję mocno orzeźwiającą, a zamiast banana użyjcie nasionka szałwii hiszpańskiej (chia) lub zmielone siemię lniane – 1 pełną łyżeczkę. Mięta z wiśnią komponują się wyśmienicie, zaś len i chia nadadzą koktajlowi gładkości i delikatnie go zagęszczą.
Wiśnie to owoce dominujące smakowo, dzięki czemu dają nam możliwość przemycenia w smoothie innych składników, których nie lubimy, a które chcielibyśmy włączyć do diety, np. natkę pietruszki. Dodajmy ją, z umiarem oczywiście, 1-2 gałązki, a wiśnia zrobi swoje – zamaskuje intruza i smoothie będzie nadal smaczny.
Smacznego 🙂

Zapisz się do naszego newslettera

Zajrzymy do Ciebie nie częściej niż raz w miesiącu z garstką orzechów, ciekawostek, promocji tudzież inną zieleniną. Bądźmy w kontakcie!