Niesmaczna marchewka…? Jak to możliwe?

Poniższy wpis był przez Was czytany najczęściej. W pełni to rozumiem, gdyż marchewkę na surowo przygotowuje się banalnie łatwo i zapewne często po nią sięgamy. A więc – czy marchewka może być niesmaczna? Zapraszam do lektury.

Moje dzieci dostają w szkole różne owoce i warzywa. Czasem jest to jabłko, czasem grucha, czasem marchew, a nawet raz moje młode przytaszczyły do domu seler naciowy (autorów pomysłu poniosła nieco wyobraźnia 😉 ). Warzywka są ładnie zapakowane, umyte i pokrojone – gotowe do zjedzenia. Zauważyłam jednak, że do domu wracają marchew i seler. Seler – ok. Ale marchew? Słodziutka, soczysta, chrupiąca i pachnąca?

Zbadałam sprawę i odkryłam powód, dla którego moje dzieci zbojkotowały szkolną marchewkę – po prostu ją zjadłam. Była gorzka. Nie mam w domu ani laboratorium chemicznego, ani przystojnego laboranta, który by rozłożył ową marchewkę na czynniki pierwsze i odkrył – czemuż ona taka zgorzkniała (i czy przypadkiem po rozłożeniu nie nabrałaby nagle słodyczy). Natomiast wiem, że jeśli marchewka jest zielonkawa przy naci – część ta będzie gorzka i koniec. Obejrzałam dokładnie szkolną marchewkę i stwierdziłam, że na 8 kawałków połowa była zielonkawa i gorzka. Nic dziwnego, że dzieciarnia podniosła bunt.

Wszyscy wiemy, że zielone części marchewki są gorzkie. Ale czy wiemy też, że tej części nie powinno się jeść? Amatorzy zielonkawej marchwi są narażeni na zatrucia pokarmowe, albowiem w zielonych częściach marchwi jest solanina – toksyczna substancja, zawarta również w zzieleniałych ziemniakach, która wytwarza się wtedy, gdy warzywo podczas wzrostu jest odsłonięte i narażone na działanie promieni słonecznych.

Solaninę niestety mają też bakłażany i karczochy (protest natury przeciw zarobaczywieniu i zagrzybieniu roślin), ale trzeba je jeść, nie trzeba rozpaczać. Pieczenie w temp. 210 stopni Celsjusza skutecznie neutralizuje szkodnika.

Więc choć zielony kolor jest tak bliski memu sercu zzieleniałe marchewki i ziemniaki należy definitywnie wykreślić z menu, a zielone jej części obficie skrajać. Rżnąć nie żałując noża, póki nawet w środku marchwi będzie choć zielonkawa obwódka, otaczająca wewnętrzny rdzeń. Producenci soków marchwiowych – jak się domyślacie – nie skrajają solaniny, więc soki te zazwyczaj są gorzkawe w smaku.

Łapcie marchew, byle nie zieloną! 🙂

Zapisz się do naszego newslettera

Zajrzymy do Ciebie nie częściej niż raz w miesiącu z garstką orzechów, ciekawostek, promocji tudzież inną zieleniną. Bądźmy w kontakcie!