Miód

źródło witaminy A, C, witamin z grupy B, a także potasu, chloru, fosforu, magnezu, żelaza, manganu, oraz kobaltu. Miód wykazuje działanie przeciwbakteryjne, zwalcza drobnoustroje i przyspiesza gojenie się ran. Ma właściwości przeciwzapalne, regenerujące oraz przeciwbólowe. Korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego, reguluje pracę serca, a także obniża ciśnienie krwi. Wzmacnia układ nerwowy, poprawia samopoczucie oraz łagodzi napięcie. Jest stosowany w leczeniu nerwic, depresji, bezsenności, nadpobudliwości i innych schorzeń związanych z układem nerwowym. Miód zwiększa odporność organizmu, jest także pomocny podczas leczenia stanów przeziębieniowych. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy, pobudza perystaltykę jelit oraz skraca czas trwania biegunek. Jest produktem stosowanym w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy, biegunkach, zaparciach, zapaleniu wątroby jak również woreczka żółciowego.