Chlorella

źródło witaminy B12, beta-karotenu (prowitaminy A), a także minerałów takich jak fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo, mangan, cynk, miedź i kobalt. Chlorella korzystnie wpływa na układ krążenia, poprawia elastyczność tkanki łącznej serca oraz redukuje poziom „złego” cholesterolu. Wykazuje działanie oczyszczające organizm, usprawnia pracę jelit, jest zalecana w przypadku występowania biegunek i zatruć. Zawiera ksantofil, który skutecznie hamuje pogorszenie się wzroku, chroni przed wystąpieniem zaćmy. Ma właściwości odmładzające organizm, ponieważ opóźnia procesy utleniania komórkowego oraz eliminuje wolne rodniki, przez co przeciwdziała również powstawaniu komórek nowotworowych. Przyspiesza gojenie się ran, szybko regeneruje uszkodzone tkanki, chroni przed szkodliwym promieniowaniem, dzięki czemu zapobiega chorobom skóry. Poprawia sprawność fizyczną, a także psychiczną. Regularne stosowanie chlorelli zwiększa wydolność organizmu, poprawia koncentrację oraz pamięć. Jest szczególnie zalecana osobom cierpiącym na cukrzycę, reumatyzm, artretyzm oraz zaburzenia związane z układem trawiennym.